Nvidia, Apple, Alphabet, Amazon, Microsoft, Saudi Aramco en Meta behoren tot de exclusieve club van bedrijven die meer dan 1000 miljard dollar waard zijn op de beurs, oftewel 1 biljoen dollar (een één met twaalf nullen).
Zes van de zeven bedrijven zitten in tech. Saudi Aramco, de in 1933 opgerichte staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië, is de oudste van het clubje. Meta, opgericht in 2004 als Facebook, is de jongste. Chipmaker Nvidia, dat in 96 dagen boven het biljoen kwam, is de snelste.
Lees ook: AI-gekte stuwt chipmaker Nvidia naar nieuw hoogtepunt: ‘Dit is geen bubbel’
Maar wie zijn de volgende bedrijven die kans maken op de sleutel van deze exclusieve club? BestBrokers heeft net de groeicurve van de kanshebbers van de laatste drie jaar onderzocht. Op basis van het gemiddelde voorspelt de broker wanneer ze het plafond van 1 biljoen dollarzullen doorbreken.
De beurswaarde waarvan wordt uitgegaan is die van 29 juli. Opmerkelijk is dat de mogelijke nieuwe leden niet allemaal nieuwe techbedrijven zijn, integendeel. Voor MT/Sprout zoomen we in op vijf opmerkelijke kandidaten.
#1 Warren Buffett breekt als eerste door plafond
Voorspellingen zijn maar voorspellingen. Met een gemiddeld groeicijfer van rond de 12 procent zou Berkshire Hathaway pas rond januari 2025 tot de 1000-miljard-dollar-club toetreden. Maar woensdag was het al zover. Eventjes ging het bedrijf boven het biljoen, om er vervolgens meteen weer onder te zakken.
Best opmerkelijk voor een bedrijf dat met zijn roots teruggaat tot twee Amerikaanse textielfabrieken in de negentiende eeuw: Hathaway Manufacturing Company en Berkshire Cotton Manufacturing Company.
De twee fuseren in 1955, samen tellen ze veertien fabrieken en meer dan 10.000 werknemers. Dat nieuwe bedrijf Berkshire Hathaway worstelt jarenlang verder op een moeilijke textielmarkt. Zeven jaar later begint Warren Buffett de goedkope aandelen op te kopen.
Opvolger is aangewezen, maar…
Hij krijgt in 1965 de volledige controle over het bedrijf en verandert de strategie naar diversificatie in de activiteiten. Het Amerikaanse conglomeraat is vandaag actief in de financiële, energie- en transportsector. Buffett, al ceo sinds 1970, heeft inmiddels de status van legende gekregen.
Loslaten kan de man dan ook niet, zelfs niet nu hij vrijdag 94 jaar wordt. Zijn opvolger heeft hij ook pas dit voorjaar aangewezen: Greg Abel. Alleen mag die pas echt het roer overnemen als Buffett het loodje heeft gelegd.
Lees ook:Rond je 50ste moet je een plan hebben voor je aftreden
#2 Eli Lilly is de eerste farmareus in da club
Het Amerikaanse Eli Lilly and Company is ook goed op weg om de allereerste farmareus in de biljoen-dollar-club te worden. Opnieuw een oudje, opgericht in 1876 door legerkolonel en chemicus Eli Lilly. Het bedrijf bouwt begin twintigste eeuw een stevige basis op met de massaproductie van insuline en antibiotica.
Al sinds zijn ontstaan innoveert het stevig in innovatie. Vandaag heeft het bedrijf meer dan honderd medicijnen in hun portfolio. Eli Lilly staat sterk in de behandeling van kanker, diabetes en alzheimer. In de pijplijn zitten onder meer pijnbestrijding die niet verslavend is en genetische medicatie tegen hart- en vaatziekten.
De beurswaarde staat op meer dan 736 miljard dollar. Het groeitempo daarvan ligt hoog, meer dan 40 procent. Met een wereldwijd groeiende vraag naar medicijnen zal die beurswaarde alleen maar toenemen. Vooral nu Eli Lilly zelf een middel tegen obesitas heeft gelanceerd dit jaar: Zepbound.
Markt voor afslanken is gigantisch
Dat is het antwoord op het populaire Ozempic van het Deense Novo Nordisk. Nog zo’n succesnummer van Eli Lilly is het diabetesmedicijn Mounjaro. Ook dat wordt vaak gebruikt om af te vallen. De vraag naar beide middelen ligt inmiddels hoger dan het aanbod.
Alleen al de globale markt voor afslankmedicatie wordt tegen 2030 geschat op 150 miljard dollar. Zo’n riante positie in de markt scoort goed bij beleggers. Geschat wordt dat Eli Lilly halverwege 2025 toe zal treden tot de biljoen-dollar-club.
#3 Of wordt het ingehaald door Novo Nordisk?
Novo Nordisk is met een marktwaarde van 572 miljard dollar net over de helft. Daarmee is het dus al groter dan bijvoorbeeld Tesla, Walmart, ExxonMobil en Johnson & Johnson. De beurswaarde van de Deense farmareus groeit gemiddeld met meer dan dertig procent de afgelopen drie jaar.
Inmiddels is het ‘t waardevolste bedrijf van Europa. Ook hier is sprake van een klein begin. Nordisk Insulinlaboratorium begint in 1923 met de productie van insuline. Twee ex-werknemers van Nordisk richten twee jaar later hun eigen bedrijf op: Novo Terapeutisk Laboratorium.
De twee bedrijven beconcurreren elkaar tientallen jaren op het scherpst van de snede, tot ze in 1989 fuseren tot Novo Nordisk. De multinational is vandaag eigendom van een Deense stichting, de Novo Nordisk Foundation, die driekwart van het stemrecht bezit. Die constructie maakt een overname schier onmogelijk.
Lees ook: Zes misverstanden over steward ownership
Groter dan Deense economie
Toch wordt er nog altijd begerig naar dit bedrijf gekeken. Vooral omdat het net zoals zijn Amerikaanse concurrent profiteert van de gigantische vraag naar diabetes- en afslankmiddelen. Bekende merknamen van Novo Nordisk zijn Ozempic en Wegovy. Nieuwe en betere versies zitten al in de pijplijn.
Novo Nordisk is qua omvang inmiddels groter dan de gehele Deense economie. Het is ook goed voor de helft van de banengroei in dat land. Maar de vrees dat de Deense economie te afhankelijk wordt van één farmabedrijf wordt weggewuifd. Een herhaling van wat er met de economie in Finland gebeurde toen Nokia klappen kreeg, zit er niet in. Vooral nu verwacht wordt dat Novo Nordisk over twee jaar de grens van 1000 miljard dollar doorbreekt.
#4 Broadcom gaat mee in de slipstream van AI-gekte
Broadcom is een chipreus, ooit nog opgericht als divisie van Hewlett-Packard in 1961. Daar staat het inmiddels los van. De chips en netwerkconnectoren van dit Amerikaanse bedrijf worden verkocht aan de Apples, Samsungs en Huaweis van deze wereld. Dat portfolio is inmiddels flink uitgebreid met agressieve overnames.
Met de aankopen van softwarebedrijf CA Technology en cyberbeveiliger Symantec wil het de grootste in infrastructuurtechnologie worden. Eind 2023 legt Broadcom zelfs 69 miljard dollar op tafel voor de overname van VMWare. De interesse gaat daarbij vooral uit naar cloud en datacenters.
Net zoals bij andere overnames maakt Broadcom opnieuw zijn beruchte reputatie waar. Ceo Hock Tan zet ook bij VMWare snoeihard de hakbijl erin. Klanten, partners, distributeurs en medewerkers worden zonder pardon buiten gebonjourd. Sindsdien regent het klachten.
Bestbetaalde ceo
Voor zichzelf is Tan wat ruimhartiger: met 162 miljoen dollar is hij in 2023 de bestbetaalde ceo van de VS. Sinds dit jaar is hij ook lid van de board van Meta. Met dank aan de AI-gekte en de AI-netwerkoplossingen van Broadcom. Die slipstream wordt nog een beetje aangewakkerd door gesprekken met OpenAI over het ontwikkelen van een AI-infrastructuur op maat. Ook met het Chinese ByteDance (de eigenaar van TikTok) wordt gewerkt aan een eigen AI-processor.
De beurswaarde van Broadcom ligt boven de 706 miljard dollar. De groei zet al drie jaar in een hoog tempo door, gemiddeld meer dan 45 procent. De recent aangekondigde aandelensplitsing (10 voor 1) heeft de koers nog een boost gegeven. Als dit zo doorgaat, komt Broadcom midden 2025 boven het biljoen dollar uit, zo luidt althans de voorspelling. Wees niet verbaasd als het sneller gaat.
#5 Fossiele dino is er eerder dan Tesla
Pijnlijk voor elektrische autobouwer Tesla, maar de fossiele dino ExxonMobil zal wellicht eerder toegelaten worden tot de biljoen-dollar-club. Namelijk in de zomer van 2026, terwijl dat voor Tesla wordt ingeschat op halverwege 2027.
De beurswaarde van ExxonMobil staat op bijna 520 miljard dollar. Die van Tesla staat veel hoger, op 742 miljard. Maar het bedrijf van Elon Musk groeit met 12 procent veel minder hard op de beurs dan de gemiddelde ruime 30 procent van de fossiele energiereus.
De roots van multinational ExxonMobil gaan terug tot in de negentiende eeuw. Sindsdien is het bedrijf veelvuldig in opspraak geweest, vooral als het over de impact van big oil op het milieu- en het klimaat gaat.
Historische klimaatzaak
Het heeft een van de grootste milieurampen uit de geschiedenis op zijn naam staan, de olietanker Exxon Valdez die in 1989 aan de grond is gelopen aan de kust van Alaska. Al sinds de jaren zeventig zou de olie- en gasgigant op de hoogte zijn van de schadelijke impact van fossiele brandstoffen.
Dat weerhoudt het bedrijf niet om te blijven uitbreiden. Het loopt zelfs voorop in de industrie bij het ontkennen van de klimaatverandering. Begin dit jaar sleept ExxonMobil nogFollow This en vermogensbeheerder Arjuna Capital voor de rechter.
Het bedrijf wil met deze historische move voorkomen dat ze als aandeelhouders gaan stemmen voor meer CO2-reductie. Follow This trekt de klimaatresolutie meteen in, maar ExxonMobil zet door. Na maandenlang getouwtrek heeft een rechter in oliestaat Texas deze zomer de zaak afgewezen.
Lees ook: Zo hou je activistische aandeelhouders buiten de deur
Dit artikel is geschreven door
Karin Swiers
Karin Swiers interviewde al honderden ceo's, wetenschappers en andere experts over leiderschap & management. Dat heeft haar nieuwsgierigheid en passie voor dit thema alleen maar aangewakkerd. Heb jij een inspirerend verhaal over jezelf of over je business, wil je nieuwe inzichten en onderzoeken delen of zwem jij met succes tegen de stroom in? Dan kun je haar bereiken op [emailprotected]